Het Pelimentje
Nederlands - nl-NL  Deutsch (DE-CH-AT)  English (United Kingdom)

Den Burg

Den Burg met zijn middeleeuwse ronde stratenpatroon maakt op veel mensen de indruk van een stadje. Het is het grootste dorp van het eiland; woont ongeveer de helft van de bijna 14.000 Texelaars. Centrale instellingen en voorzieningen zoals de VVV, het openluchtzwembad en de bioscoop zijn in Den Burg gevestigd.  En niet te vergeten een uitgebreid winkelbestand, cafés en restaurants rondom het centrum van Den Burg.

Zwerfkeien

den burg-burghtkerkDe Hervormde kerk van Den Burg aan de Binnenburg is rond 1400 gebouwd op het uit zwerfkeien bestaande fundament van een Romaans kerkje. Tijdens de opstand van de Georgiërs aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. Direct na de oorlog werd het markante gebouw in het centrum van Den Burg gerestaureerd.


Dankbaarheid


Aan de Molenstraat staat de R.K.-kerk van Den Burg, die in 1863 is gebouwd en aan Johannes de Doper is gewijd.den burg-rk kerk glasinloodNa 1945 zijn in de kerk twee glas-in-lood-ramen geplaatst. Het ene stelt een uit Oudeschild vertrekkend schip voor.Dit raam werd geplaatst uit dankbaarheid voor de terugkeer van de in de oorlog weggevoerde Texelse mannen. Op het andere raam zijn de geboorte, prediking en onthoofding van Johannes de Doper te zien.


'Vermaning'


Verscholen tussen de huizen in de Kogerstraat, iets buiten het centrum van Den Burg, Den Burg bioscoopligt de karakteristieke schuilkerk of 'vermaning' van de Doopsgezinde Gemeente.

Den Burg telt maar liefst 64 inschrijvingen in het Rijksmonumentenregister. De meeste monumenten zijn woningen of boerderijen in en om Den Burg. De Oudheidkamer is gevestigd in één van de oudste huizen van Den Burg.


In Den Burg worden het gehele jaar door uiteenlopende toeristische activiteiten georganiseerd. Zo is er iedere maandag een gezellige markt in het centrum van Den Burg en worden er muzikale en culinaire festiviteiten georganiseerd.


Mischa Witte 2012-2020