Het Pelimentje
Nederlands - nl-NL  Deutsch (DE-CH-AT)  English (United Kingdom)

De Cocksdorp

vuurtoren schemerOp de noordpunt van Texel, vlakbij de vuurtoren, ligt De Cocksdorp. In het jongste dorp van het eiland heerst een echt vakantiesfeertje. Toeristen uit de nabijgelegen vakantieparken bezoeken graag de vele restaurantjes en winkeltjes in de Kikkertstraat. Vanaf de dijk even buiten De Cocksdorp heeft men een indrukwekkend uitzicht over de Waddenzee.

Het jongste dorp

De Cocksdorp in het noorden is het jongste dorp van Texel. Het dorp ontstond in 1835 bij het haventje, dat zich bevond op de plaats waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandse Gat.

De Cocksdorp

De Cocksdorp heette aanvankelijk Nieuwdorp, maar werd al na een paar maanden vernoemd naar N.J. de Cock. De Cock was een tijdens de Belgische opstand (1830 - 1839) naar Rotterdam uitgeweken Antwerpse reder, die met anderen de 'Sociëteit van slufterEigendom van Eierland' heeft opgericht. Deze combinatie van ondernemende heren kocht in 1835 van de Staat het kwelderland ten oosten van de Zanddijk tussen het 'oude land' van Texel en het eiland Eijerland. Zij legden met behulp van 1500 arbeiders in de korte tijd van twintig weken een elf kilometer lange dijk aan, waardoor het 'buitenveld', een gedeeltelijk met zoutminnende planten begroeid wadgebied, tegenwoordig bekend als de Eierlandse polder, bedijkt werd.

Natuurgebieden en monumenten bij De Cocksdorp

De Cocksdorp is het meeste noordelijke dorp van het eiland en is omgeven door natuurgebieden De Krim, De Slufter en de Eierlandse Duinen. Naast kerk de cocksdorpverscheiden locaties in het dorp zelf, kunnen toeristen terecht op één van de vakantieparken, die op steenworp afstand van De Cocksdorp gelegen zijn.

Het dorp telt zes inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, waarvan de vuurtoren Eierland de bekendste is. Deze staat op zo'n drie kilometer ten noorden van De Cocksdorp, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op het naburige waddeneiland Vlieland. Daarnaast staan enkele boerderijen, woonhuizen en twee kerken in en om De Cocksdorp op de lijst van rijksmonumenten.

Activiteiten en evenementen

paardentramIn de maanden juli en augustus worden er ringsteekwedstrijden in De Cocksdorp gehouden en is er de wekelijks ‘Durper markt' op donderdag.  In het vakantieseizoen kunt u een ritje maken met een authentieke Texelse Paardentram. Tijdens de rit vertelt de koetsier u alles over het ontstaan van De Cocksdorp en omgeving. De Waddenkerk  in De Cocksdorp wordt regelmatig opengesteld voor publiek.


Mischa Witte 2012-2020